Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

S Jeníkovem na vrchol

 Projekt S JENÍKOVEM NA VRCHOL vznikl v roce 2020. PROJEKT NENÍ UZAVŘEN – ZAPOJ SE I TY

  • Jsi občan Jeníkova, Jeníkovský rodák, nebo někdo koho s Jeníkovem pojí výjimečné pouto?
  • Chystáš se na zajímavou cestu na nejvyšší horu českého kraje, nebo nejvyšší horu jakéhokoliv státu, případně nejvyšší horu jakéhokoliv světadílu, anebo jinou významnou horu? Možné je i neobvyklé místo spojené s významným národním nebo světovým příběhem nebo poutní místo, které nemusí být horou.
  • Jsi hrdý na svoji obec a chceš ji prezentovat?
  • Pokud ANO, přijď si před cestou pro obecní vlajku a po zdolání cíle se s ní vyfoť. Info na 602 615 287.
Margherita Peak
Mount Stanley nazývaný také Margherita, nebo Ngaliema je masív nacházející se v africkém pohoří Ruwenzori na hranicích mezi Ugandou a Demokratickou republikou Kongo. Nejvyšší vrchol masívu Margherita Peak je s 5109 m nejvyšším vrcholem těchto států a třetí nejvyšší horou Afriky.

Ararat 
je s nadmořskou výškou 5137 m nejvyšší horou Turecka i Arménské vysočiny. Nachází se na východě Turecka, několik kilometrů od hranic s Íránem a Arménií. Ararat je vulkánem se dvěma vrcholy:
Velkým Araratem (5137 m n. m.) Malým Araratem (3896 m n. m.) Vrchol Araratu je trvale pokryt sněhem a ledem a tvoří výraznou dominantu celého kraje. Nejimpozantnější pohled na ni je z arménského hlavního města Jerevanu a okolí.
Podle bible někde na Araratských horách přistála po potopě světa Noemova archa, podle některých snad na samotné hoře Ararat.
Je též národním symbolem Arménie, včetně archy Noemovy je zobrazen jak ve státním znaku Arménie. Vlajku na vrchol vynesl Jeníkovský rodák Josef Řezníček.

Volovec
je hora v Roháčích v Západních Tatrách. Leží na hlavním hřebeni Západních Tater na slovenskopolské hranici, 12 km východo-jihovýchodně od obce Zuberec. Vypíná se do výšky 2063 m n. m. s prominencí 153 metrů (převýšení od Jamnického sedla).
Na vrcholu Volovce se spojují 3 hřebeny – od jihozápadu hlavní hřeben Roháčů (BaníkovPlačlivéOstrý Roháč), na východ hraniční hřeben Liptovských Tater (Hrubý vrch atd.) a na sever rozsocha Rákoně. Z vrcholu je nádherný výhled, především na západ na hřeben Roháčů.

Slavkovský štít,
je jeden z nejvyšších vrcholů slovenského pohoří Vysoké Tatry, nachází se v jejich postranním (jižním) hřebenu. Je vysoký 2452 m n. m. a na jeho svahu se rozkládá rozsáhlé kamenné moře. Obecní vlajka byla vztyčena po hrdinném výstupu dne 27. 6. 2023.

Santiago de Compostela
260 m n. m.
Katedrála sv. Jakuba je chrám v historickém centru španělského města Santiago de Compostela. Celé centrum města včetně katedrály bylo zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Katedrála je legendárním pohřebištěm sv. Jakuba Většího, jednoho z apoštolů Ježíše Krista. Je též významným poutním místem, cílem svatojakubské cesty, kterou chodí křesťanští poutníci již od raného středověku. Jde zřejmě o třetí nejvýznamnější křesťanské poutní centrum po Římu a Jeruzalému. Na místě zavlála naše obecní vlajka díky manželům Pavlovi a Martě Hladkým.

Atlantský oceán
(též Atlantický oceán), jednoslovně Atlantik, je vodní plocha mezi Afrikou, Evropou a Amerikou. Na jihu sahá až po Antarktidu (např. podle Národní zeměpisné společnosti) nebo (podle Mezinárodní hydrografické organizace) pouze k jižní 60. rovnoběžce, kde hraničí s Jižním oceánem. Je druhým největším z pěti světových oceánů. 
Jeho celková rozloha zaujímá přibližně pětinu zemského povrchu, což včetně okrajových moří činí cca 106,5 mil. km2 a 82,4 mil. km2 bez okrajových moří[1] (resp. 76,8 mil. km2 při uznání Jižního oceánu). Do Atlantiku přitéká voda z asi čtyřikrát většího území, než je tomu u Tichého nebo Indického oceánu. Objem Atlantiku je i s objemem přilehlých moří 354,7 mil. km3, resp. 323,6 mil. km3 bez nich. Délka jeho pobřeží je uváděna 111 866 km. Šířka ve směru východ–západ se pohybuje od 2848 km mezi Brazílií a Libérií do 4830 km mezi Spojenými státy a severní Afrikou. Nejhlubší místo v Atlantském oceánu je prohlubeň Milwaukee v Portorickém příkopu v hloubce 8648 metrů pod hladinou oceánu. Průměrná hloubka dosahuje 3332 m, resp. 3926 m bez moří. 
Středem Atlantského oceánu se táhne největší podmořský horský hřeben – Středoatlantský hřbet. Táhne se ve tvaru písmene S od Islandu až k 58° jižní šířky v délce asi 11 300 km.

Lysá hora (německy Kahlberg; 1324 m n. m.[pozn. 1], dříve udávána výška 1323 m n. m.) je nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd a Těšínska. Leží na rozhraní obcí KrásnáMalenoviceOstravice a Staré Hamry. Tento vrch byl také v letech 1939–1945 nejvyšším bodem Protektorátu Čechy a Morava (ačkoliv leží ve Slezsku). Na holém (lysém) vrcholu, na který vede silnice z Krásné, se nachází charakteristický telekomunikační vysílačmeteorologická stanice a několik horských chat.

Hora Ötscher (1893 m n. m.) – nejvyšší vrchol přírodního parku Ötscher-Tormäuer na jihozápadě Dolního Rakouska. Vzhledem ke své samostatné poloze je hora viditelná až ze vzdálenosti 100 km. Při pohledu od severu je hora mohutná a široká, od západu a hlavně od východu je úzká. Spaní, vaření, oblečení, jídlo na tři dny a veškeré vybavení na zádech. I přes převýšení 1600 metrů nahoru a 1200 metrů dolu se vrchol kvůli počasí nepodařilo těsně pokořit. Snad příště. Čistá příroda, úžasné vodopády a všudypřítomné skály. Nedaleko za kopcem schované se nachází poutní místo Mariazell.

Dom je švýcarská hora nacházející se ve skupině Mischabelgruppe (součást Walliských Alp) mezi dolinami Mattertal a Saastal (téměř na spojnici mezi obcemi Randa a Saas-Fee). Se svojí nadmořskou výškou 4545 m je nejvyšší „vnitrozemskou“ horou Švýcarska, neboť ostatní vyšší švýcarské kopce (DufourspitzeNordend, atd.) se nacházejí na italsko-švýcarské hranici. Výstup proběhl v červenci 2022 přes severozápadní hřeben zvaný Festigrat.
 

Allalinhorn (4027 m n. m.) je hora ve Walliských Alpách. Leží na území Švýcarska v kantonu Valais v blízkosti obcí VispStalden a Saas Grund. S Jeníkovem vystoupal na vrchol v Červenci 2022 pan Jakub Kaplan, který o focení s vlajkou řekl: „Jednalo se o aklimatizační výstup před Domem. Kvůli silnému větru byla nutná mezinárodní pomoc složená z Italů a Švýcarů. Poté se mě ptali, z jaké jsem země, že takovou vlajku ještě neviděli.“  

Hostýn je jedním z hlavních vrcholů Rusavské hornatiny, severozápadní části pohoří Hostýnské vrchy.
Na nižším z vrcholů, v nadmořské výšce 718 m, stojí barokní poutní Bazilika Nanebevzetí Panny Marie. Původní stavba z let 17211748 byla obnovena po požáru roku 1769 a rekonstruována v letech 18411845. V roce 1887 zde byl dobudován jezuitský klášter. Pod vrcholem se nachází pramen, podle tradice zázračně uzdravující. U něj stojí kaple z roku 1700. Na vyšším vrcholu ve výšce 736 m je kamenná rozhledna s kaplí sv. Kříže postavená roku 1898 olomouckým stavitelem Václavem Wittnerem. V dubnu 1994 u ní byla zřízena větrná elektrárna. Svatý Hostýn je významným poutním místem České repebliky.

Radhošť je hora v Moravskoslezských Beskydech na závěru výrazného Pustevenského hřbetu, 3 km jihozápadně od Trojanovic a 6 km severovýchodně od Rožnova pod Radhoštěm. S výškou 1129 m n. m. jde o sedmou nejvyšší horu Moravskoslezských Beskyd a o jejich nejzápadnější tisícovku.
Na vrcholu Radhoště se nachází kříž z roku 1805kaple svatého Cyrila a Metoděje z let 18961898, sousoší obou věrozvěstů z roku 1931 a televizní vysílač. Kaple je nejvýše položená církevní stavba v ČR.[3] V kapli je bronzová deska, připomínající návštěvu prezidenta republiky T. G. Masaryka na tomto místě 23. června 1928.

Podle pověstí měl na Radhošti od pradávna sídlo slovanský bůh Radegast (Radhošť) – Bůh slunce, války a vítězství. Jeho podoba, jak ji ztvárňuje socha od Albína Poláška, nepůsobí zrovna mile a rozhněvat si ho by asi pro člověka nemuselo být příznivé. Přesto anebo právě proto Radegasta generace lidí milovaly i zatracovaly. 

Na hřebeni mezi Korňou a Turzovkou na Slovensku, jmenovitě na úbočí vrchu Živčák (též Živčáková) došlo v roce 1958 údajně ke zjevení Panny Marie.[2] Nedaleko místa zjevení stojí kaple zasvěcená P. Marii a je zde upraveno několik pramenů, jejichž vodám jsou připisovány zázračné účinky.

Na vrchu Živčáková (v katastru obce Korňa) byl v roce 2015 vysvěcen nový chrám pro 3 tisíce poutníků – Chrám Panny Marie Matky Církve.

Hledáte-li nejznámější místo na jižní Moravě, pak je to zajisté kaplička na Hradišťku ve Velkých Bílovicích. Ikonické místo se objevilo nejen ve známé trilogii Bobule, ale také v seriálu Vinaři.  Na vyvýšenině zvané Zímarky, uprostřed vinic, stojí v 262 m.n.m kaplička ve tvaru románské rotundy a je od ní pěkný výhled na okolní vinice a pálavské kopce. Kapličku zdobí řezby od Jana Chovana a malby na stropě představující čtyři roční období jsou dílem Bohumila Bortlíka. Již v roce 1945 došlo k vysvěcení základního kamene. Stavba probíhala až od léta 2001 do jara 2002 z peněz z veřejné sbírky.  Svěcení kaple proběhlo, 19. května 2002. Kaple byla zasvěcena  sv. Cyrilovi, sv. Metodějovi, sv. Václavovi a sv. Urbanovi.

Hora Nebo je vyvýšený hřeben nacházející se v Jordánsku, přibližně 710 metrů (2 330 ft) nad mořem. Část pohoří Abarim, hora Nebo je zmíněna v Bibli jako místo, kde byl Mojžíšovi umožněn výhled na zaslíbenou zemi před jeho smrtí. Pohled z vrcholu poskytuje panorama Západního břehu Jordánu přes údolí řeky Jordán. Město Jericho je obvykle viditelné z vrcholu, stejně jako Jeruzalém za velmi jasného dne. Biblické město Nebo, nyní známé jako Khirbet al-Mukhayyat, se nachází 3,5 km daleko.

Sněžka (polsky Śnieżka, německy Schneekoppe) je se svými 1603,3 m n. m.[1][2][3][4] (dříve uváděný údaj 1602 m n. m.[5][6]) nejvyšší horou KrkonošSudetSlezskaČech, i celého Česka.[5] Sněžka je také nejvyšší horou Královehradeckého kraje, Poblíž vrcholu Sněžky prochází česko-polská hranice, nejvyšší bod hory se nachází na polské straně hranice, několik metrů západně od kaple sv. Vavřince[2].

Ne vždy se stoupá na vrchol. Jeníkovská vlajka dosáhla i nejníže položené odkryté místo na světě
foceno na Jordánském pobřeží.
Mrtvé moře (hebrejsky יָם הַ‏‏מֶ‏ּ‏לַ‏ח‎,  jam ha-Melach, doslova „moře Soli;“ arabsky البحر الميت‎;  al-bahr al-Majit, doslova „Mrtvé moře“) je bezodtoké slané jezero, které se rozkládá mezi Izraelem na západě,a Jordánskem na východě. Nachází se 420 metrů pod hladinou světového oceánu a je nejníže položeným odkrytým místem na zemském povrchu, nejníže položeným slaným jezerem na světě. Dosahuje maximální hloubky 380 metrů a je tak nejhlubším hypersalinitním jezerem na světě. Jeho salinita dosahuje 33,7 %, čímž se řadí mezi nejslanější jezera na světě. 

Ještěd je nejvyšší horský vrchol (1 012 m) Hřebene Ještěd–Kozákov u Liberce na severu České republiky. Z vrcholu jsou výhledy do Německa a Polska. Přímo pod horou leží Liberecký kraj jehož je Ještěd nejznámější (nikoliv nejvyšší) vrchol.
Na vrcholu se nachází restaurace, hotel a televizní věž Ještěd Tower, navržená Karlem Hubáčkem.[1]

Plechý (německy Plöckenstein) je 1378 m vysoká hora ležící v pohoří Šumava na českorakouské hranici. Je nejvyšším vrcholem Jihočeského krajepátým nejvyšším vrcholem na Šumavě, nejvyšším vrcholem české i rakouské části Šumavy[pozn 1] a zároveň i  a hornorakouského Mühlviertelu.

Praděd (německy Altvaterpolsky Pradziad) je 1491 m vysoká hora v Hrubém Jeseníku, nejvyšší vrchol tohoto pohoří. Vrchol hory leží ve Slezsku, pod ním probíhá historická zemská hranice Moravy a Slezska, v současnosti tudy prochází i hranice krajů Moravskoslezského a Olomouckého. Je to zároveň nejvyšší hora MoravyČeského Slezska i Horního Slezska vůbec. 

Králický Sněžník,[3] (polsky Śnieżnik Kłodzkiněmecky Glatzer Schneeberg nebo Grulicher Schneeberg, ) je nejvyšší vrchol (1423 m[1]stejnojmenného pohoří, nacházejícího se na státní hranici s Polskem, v délce zhruba 16 km táhnoucí se od města Králíky po Kladské sedlo. Jedná se o nejvyšší vrchol celého Pardubického kraje.

Čertův mlýn nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd, nacházející se 2,5 km východně od Pusteven. Vrchol hory je nejvyšším bodem celého Zlínského kraje. Zalesněno smrkovým lesem, bez výhledů.

Gerlachovský štít, zvaný též Gerlach, je se svoji nadmořskou výškou 2 654,4 metrů[3] nejvyšší horou Vysokých TaterSlovenska a celých Karpat. Obecní vlajku donesly na vrchol Gerlachu, dne 27. 8. 2020 bratři Jaroslav a Pavel Málkovi.